Bekkenklachten

Er zijn veel klachten die te maken kunnen hebben met het bekken en de bekkenbodem. Het bekkengebied is de belangrijkste schakel binnen de totale bewegingsketen van gewrichten, banden en spieren in ons bewegingsapparaat. De bekkenbodemspieren zijn daarbij een van de belangrijkste spiergroepen mede omdat ze zoveel verschillende taken moeten kunnen uitvoeren en daarbij onafhankelijk moeten kunnen werken. Bekkenbodemspieren moeten daarbij goed kunnen samenwerken met andere belangrijke spiergroepen zoals buikspieren, rugspieren en middenrif. Als deze samenwerking niet meer optimaal is kun je veel vervelende klachten krijgen.

Bekkenpijn.

Bekkeninstabiliteit of bekkenpijn wordt meestal veroorzaakt door een verminderde stabiliteit van het bekken tijdens de zwangerschap. Er zijn ook andere oorzaken bijvoorbeeld door een ongeluk of als gevolg van overbelasting bij hypermobiliteit of bij sporten.

De begeleiding tijdens en na de zwangerschap.

Bij gezonde zwangere heeft de oefentherapeutische begeleiding vooral een preventieve functie. Door een goede houding en beweging met stabiliserende oefeningen en door de bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te leren gebruiken, kunnen veel klachten worden voorkomen. In mijn programma van de Zwangerschapscursus vindt je nog meer informatie.

afspraak maken